Onze Geschiedenis

Interview met de stichter van de NStars

Naam: Herman Rijkx

Oprichter Sunville Tigers en NStars

In mijn gesprek met Herman wordt al snel duidelijk dat het een gepassioneerd man is, zeker wat honkbal betreft. Op 23 jarige leeftijd raakte hij geïnteresseerd in de sport waarna al na 4(!!) jaar hij werd geselecteerd voor het nationaal team. Tijdens die periode speelde hij ook nog een tijdje over de grens in Nederland.

Na een aantal jaren actief de sport te hebben beoefend en de Sunville-Tigers te hebben opgericht verhuisde Herman naar Pelt. Het vuurtje doofde iets tot hij door 2 neefjes werd gevraagd om eens te komen kijken naar een wedstrijd. Zo gezegd zo gedaan. Het resultaat was dat het vuur weer aangewakkerd werd en van het een het ander kwam. Hij werd coach en trainer bij de jeugd.

Het 3x in de week naar Zonhoven rijden werd op een gegeven moment teveel van het goede en besloot Herman om zijn laatste spaargeld te steken in de aanschaf van materiaal. De gemeente werd gecontacteerd en op de Scoutsrally kon worden begonnen met het geven van trainingen en het houden van wedstrijden. Om een goed gevulde opstart te maken besloot Herman om iedereen kosteloos het eerste jaar lid te laten zijn. Een tenue was snel gekozen maar daar bleken toch wel wat haken en ogen aan te hangen zou snel blijken. In eerste instantie wilde ze het logo van de New York Yankees gebruiken. Hier kreeg echter de club ver aan de andere kant van heel veel water lucht van en die huurden een advocaat in om dit snel de kop in te drukken. Het resulteerde niet alleen in een juridisch gevecht maar buiten dat ook in veel, heel veel, publiciteit. Niet alleen in de gemeente Overpelt, maar ook ver daar buiten, tot Amerika aan toe. Kranten-, televisie- en radio aandacht was er genoeg voor de nieuwe honkbalvereniging die het logo van de New Yorkse club had ‘gestolen’.

Het resulteerde uiteindelijk in het huidige logo, want ja, die club daar aan de andere kant van de oceaan had wel wat meer middelen om dit ‘uit te vechten’.

Als ik vraag naar het leukste moment van en bij de NStars komen er 2 snel ter sprake. De eerste die genoemd wordt is het G-kampioenschap dat er werd georganiseerd.  https://www.hbvl.be/cnt/eid214512

Als rappe tweede komt het paaseieren gooien ter sprake. Je kon eieren kopen en mocht die dan tegen, een als paashaas verklede, Herman proberen te gooien. Deze moeten we maar in ere herstellen en een geschikte haas zoeken voor de aankomende editie (mits corona dan verder geen spelbreker is).

Voor Herman was en is de grootste motivatie om kinderen en jong ‘volwassenen’ te coachen en aan te leren, dat ze altijd op een positieve manier hun grenzen kunnen verleggen. Een mooi streven dat we terugzien als hij tijdens de trainingen en wedstrijden langs de lijn of op het veld staat tussen de spelers.

Voor wat betreft de toekomst heeft Herman vertrouwen in het huidige/nieuwe bestuur, en een toekomst op een nieuwe locatie. De terreinen op de Scoutsrally zijn te klein voor junioren en seniorenwedstrijden omdat die nu eenmaal verder slaan. De jonge leden van het eerste uur, zijn ondertussen op dat niveau gekomen, dus er moet wel iets gebeuren zodat ook de jeugd/junioren en senioren gebonden kunnen blijven aan de NStars.

Dit jaar bestaan we 10 jaar, het zou een mooi gebaar zijn naar de oprichter dat hij dit ook verwezenlijkt kan zien en dat die vereniging, waar hij 10 jaar geleden mee begonnen is, verder kan groeien!

Herman bedankt voor dit gesprek, en dat we je nog vele jaren langs en op dat veld zien en horen!

Cris Postema